Waarom een goeie sporthelm een must is op de elektrische step

Vandaag zien we steeds meer elektrische steps in het straatbeeld, vooral in steden. Dit is een positieve evolutie want hierdoor vermindert het aantal auto’s op de weg. Helaas gebeuren er veel ongevallen met e-steps. Van alle elektrische stepgebruikers die op de spoeddiensten terechtkwamen in 2020 droeg niemand een helm, wat zorgt voor zwaardere gevolgen. Dit bleek uit een onderzoek van Vias, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Veel ongevallen met e-steps

De studie van Vias, in samenwerking met de spoeddiensten van vijf Belgische ziekenhuizen, bracht de volgende zaken aan het licht:

Ongevallen met elektrische steps komen vooral voor in Brussel, minder in Vlaanderen en Wallonië. 

Meestal is enkel de gebruiker van de e-step betrokken in het ongeval en het gaat vooral om valpartijen.

Van alle gebruikers die op de spoeddiensten terecht kwamen, droeg niemand een helm op het moment van het ongeluk. Hierdoor zijn hoofdletsels en kaakbreuken de meest voorkomende letsels. Sommige gebruikers lopen een letsel op aan de onderbuik na de botsing met het stuur of breuken aan de bovenste ledematen (bv. gebroken pols).

Meestal gaat het om lichte letsels maar ze hebben vaak een esthetische impact, bv. bij gezichtsletsels. Ze kunnen ook gevolgen hebben voor het beroepsleven en leiden tot werkonbekwaamheid.

Kortom, een ongeluk met de e-step kan onaangename gevolgen hebben. Reden te meer om zeker een helm te dragen, en bij voorkeur een stijlvolle en betrouwbare sporthelm van HelmetPlus!

"Het licht van een step hangt immers laag bij de grond en het is klein, waardoor de gebruiker niet altijd goed zichtbaar is."

Helm verplichten op de e-step?

Iedereen is het erover eens dat een helm dragen ontzettend belangrijk is als je je in het verkeer begeeft. In ons land is het (nog) niet verplicht voor e-step gebruikers. Een van de redenen is dat veel mensen een deelstep ‘à l’improviste’ gebruiken. Ze hebben dan niet altijd een helm voorhanden.

Vias raadt aan om andere veiligheidsmaatregelen in te voeren die in bepaalde landen al van kracht zijn. Denk aan een verbod om te rijden op het voetpad met een elektrische step. Bij ons mag dit met de e-step zolang je stapvoets rijdt, maar het veroorzaakt verwarring bij andere weggebruikers. Een andere goede maatregel zou zijn om het gebruik van een fluohesje ’s nachts te verplichten op de elektrische step, zoals in Frankrijk. Het licht van een step hangt immers laag bij de grond en het is klein, waardoor de gebruiker niet altijd goed zichtbaar is.

Zorg voor een goeie sporthelm in het verkeer

De elektrische step is een vrij nieuw fenomeen in het straatbeeld. Net als bij fietsen moet je leren om ermee te rijden. Neem de standaard veiligheidsmaatregelen in acht zoals niet te snel rijden en enkel rijden waar het mag. Je moet zorgen dat je voldoende zichtbaar bent voor andere weggebruikers, want zoals we al aangaven is de verlichting op e-steps (nog) niet optimaal. Het is ook belangrijk om aan te geven wanneer je een manoeuvre gaat uitvoeren, bijvoorbeeld afslaan.

HelmetPlus biedt een antwoord op al deze vragen. Onze coole sporthelmen beschikken over geïntegreerde verlichting en knipperlichten, waardoor ze ideaal zijn om veilig mee de weg op te gaan. Bovendien zitten ze zeer comfortabel en zien ze er mooi uit. Je kan onze multifunctionele helmen ook gebruiken op de fiets of als je gaat rolschaatsen. 

 

De mooiste fietsroutes? Dit zijn ze!