De mooiste fietsroutes? Dit zijn ze!

Vind je het moeilijk om leuke fietsroutes te vinden, waardoor je vaak hetzelfde toertje gaat rijden? Heb je extra motivatie nodig om je stalen ros te bestijgen? Wij helpen je op weg met een lijstje van websites en apps om routes te ontdekken én we delen onze favoriete fietsroutes in Vlaanderen.

 Fietsroutes zoeken en maken

Er bestaan veel websites en apps waar je fietstochten kan uitstippelen en routes kan ontdekken van anderen. Deze gebruiken wij vaak voor onze fietsavonturen:

www.vlaanderen-fietsland.be: fietsroutes opzoeken en uitstippelen in Vlaanderen (ook als app)

www.routeyou.com: fietstochten zoeken en plannen over de hele wereld (ook als app)

www.fietsnet.be: fietsroutes samenstellen in België en Nederland aan de hand van fietsknooppunten

www.fietsknoop.nl: fietsroutes maken en ontdekken in België, Nederland en Duitsland (ook als app)

www.komoot.nl: avontuurlijke fietsroutes plannen, vinden en delen over de hele wereld (ook als app)

https://osmand.net: fietsroutes uitstippelen aan de hand van de wereldwijde kaarten van OpenStreetMap, werkt zowel online als offline (ook als app)


Zeker op onbekend terrein is het goed om extra voorzichtig te zijn.

Dit zijn onze favoriete fietsroutes in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er ontzettend veel leuke fietsroutes. Er is voor elk wat wils: sportievelingen en gezinnen, jong en oud, korte en lange tochten. Wij delen graag onze favorieten in elke provincie!

West-Vlaanderen

Fietsen in West-Vlaanderen: dan denk je natuurlijk meteen aan de kust! De Kustroute (85 km) is een prachtige combinatie van strand, duinen, polders en badplaatsen (waar je even kan pauzeren om iets te eten of te drinken, want dat hoort er uiteraard ook bij!). Wie verder wil fietsen en grenzen wil verleggen, kan aansluiten op de Nederlandse Kustroute of ‘La Vélomaritime’ in Frankrijk.

Meer info over deze fietsroute

Rijd niet steeds hetzelfde toertje,  een mooie route uitstippelen zorgt voor extra motivatie!

Oost-Vlaanderen

De Leiestreekfietsroute (58 km) werd verkozen als populairste Oost-Vlaamse fietsroute. Wij zijn ook fan! Al fietsend ontdek je de mooiste hoekjes van de Leiestreek tussen Gent en Deinze in een landschap dat veel kunstenaars inspireerde. Je kan musea bezoeken, een tussenstop houden in een pittoresk dorp zoals Deurle en Sint-Martens-Latem, of het bekende Kasteel van Ooidonk bezoeken.

Meer info over deze fietsroute

Antwerpen

Hoogstraten is het kloppende hart van de aardbeienteelt. De Aardbeienroute (51 km) is een eerbetoon aan de ‘Hoogstraatse koninginnen’. Het is een prachtige tocht doorheen de land- en tuinbouwstreek, waarbij je het historische centrum van Hoogstraten combineert met de Markvallei en andere idyllische plekjes. Proef tijdens of na je fietstocht zeker van de overheerlijke aardbeien!

Meer info over deze fietsroute

Limburg

Limburg is hét fietsparadijs van Vlaanderen. De Haspengouwse fruitstreek vinden wij heerlijk om te gaan fietsen. De fietsroute ‘Van fruit tot stroop’ (38 km) start in Borgloon. Je fietst langs fruitboomgaarden, boerderijen, kastelen, dorpjes, de Stoomstroopfabriek van Borgloon en de ambachtelijke Stroopstokerij Vrolingen. Bereid je voor op enkele stevige klimmetjes!

Meer info over deze fietsroute

Vlaams-Brabant

De Abdijroute, een klassieker in Vlaams-Brabant, neemt je mee langs de 4 Leuvense abdijen: Sint-Geertruiabdij, Abdij Keizersberg, Abij van Vlierbeek en Abdij van Park. Starten en eindigen doe je in het historische centrum van Leuven. Ideaal om na je fietstocht nog eens de stad te verkennen of iets lekkers te drinken/eten. De route is licht glooiend maar door de kortere afstand (14 km) is ze geschikt voor fietsers van elk niveau.

Meer info over deze fietsroute

Vergeet je helm niet!

Ten slotte nog een tip: maak er een gezellig (fiets)weekendje van! Logeer in een B&B ter plaatse. Op de meeste plekken kan je trouwens makkelijk goeie fietsen huren, mocht je je eigen fiets niet kunnen meenemen. Vergeet alleszins je helm niet: zeker op onbekend terrein is het goed om extra voorzichtig te zijn. Met een HelmetPlus op je hoofd geniet je veilig van je fietstocht én je ziet er nog eens goed uit ook. Have fun!

MTB-tips van een fervent fietser

We vroegen ook aan cycling girl Elke Timperman wat haar aanraders zijn met de mountainbike:

RVV Offroad: zeer pittige MTB-tocht met veel hoogtemeters, wordt jaarlijks georganiseerd dus check de website voor de precieze datum.

MTB Ronse: uitdagende MTB-route van 32 km, waarvan 52% offroad en met meer dan 700 hoogtemeters. Veel pittige beklimmingen (o.a. naar de Hotondberg, het hoogste punt van Oost-Vlaanderen), leuke afdalingen, mooie natuur en prachtige uitzichten: een feest voor de MTB-liefhebber! 

MTB Middelkerke: let op want achteraf heb je veel poetswerk. Vallen doe je sowieso met al dat zand, dus een helm is hier zeker een must!

Kalmthoutse Heide: minder technische route dus ideaal om vertrouwen te winnen. Er zijn lussen in verschillende kleuren, zodat je telkens een stapje hoger kan proberen.

MTB route Lendelede: een prachtige mountainbikeroute, ook wel de Baekelandtroute genoemd. Het is een vrij korte route van 21 km en ongeveer 35% is onverhard. Ideaal voor de beginnende fietser. Wie wil, kan aansluiten op de MTB-route van Ingelmunster en op die manier een toer van 40 km fietsen.

Check de Instagram-pagina van Elke voor meer fietsinspiratie

Impact Rotatie systeem in HelmetPlus helmen